Susipažinkime su vertingiausiais kosmetiniais aliejais

Susipažinkime su vertingiausiais kosmetiniais aliejais

  • Post category:Grožis ir sveikata
  • Reading time:7 mins read

Kai pasirinkimas yra toks didelis, kad darosi sunku apsispresti, norisi išbandyti viską, o produktui nepateisinus lūkesčių, lieki ir be produkto ir dar išleidęs dažnai nemažą sumą pinigų, pasidaro liūdna ir pikta. Dažnai pardavėjai suklaidina tik norėdami parduoti, o gal dėl informacijos trūkumo, ir nežinai ką kaltinti. Tiesiog eini į parduotuvę ir perki vėl. 

Šiuo metu, kai populiarumo viršūnėje jau kuris laikas yra natūraliausios, ekologiškiausios ir visokios kitokios geriausios prekės, nebežinai kas tau tinka. Aliejus veidui, vietoj kremo, vietoj prausiklio, vietoj kaukių, vietoj visko jau gana seniai užvaldęs mūsų, moterų, veido priežiūros priemonių viršūnes. Visi jie puikūs ir naudingi, kupini vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Todėl, jei dar nežinai, kuris gali būti tau tinkamiausias, siūlau keletą populiariausių aliejų, o tu jau pati spresk kurį iš jų pasirinksi.

Simondsijų aliejus 

Šis aliejus pasižymi maistinių medžiagų gausa, įskaitant amino rūgštis, vitaminą E, B grupės vitaminus, mineralus: varį, cinką, seleną, jodą ir chromą. Simondsijų aliejus yra plačiai naudojamas visame pasaulyje kaip grožio priemonė. Jis labiausiai panašus į žmogaus odos išskiriamą aliejų (sebumą), todėl oda jį pasisavina kaip savo. 

Simondsijų aliejaus nauda:

  • Pasižymi priešuždegiminiu poveikiu – dėl šios savybės jis padeda esant odos infekcijoms, lėtina odos senėjimo procesus ir nuramina sudirgusią odą;
  • Gydo aknę – Naudojant simondsijų aliejaus kaukę 3 kartus per savaitę, jūs galite efektyviai gydyti spuogus ir kitus veido odos pažedimus;
  • Drėkina odą;
  • Mažina raukšlių žymes ir neleidžia susidaryti naujoms;
  • Mažina randus;
  • Pasižymi priešgrybeliniu poveikiu;
  • Skatina plaukų augimą. 

Migdolų aliejus 

Migdolų aliejus – tai vitamino E šaltinis, be to, jame yra naudingų mineralų, tokių kaip magnis ir kalcis. Taip pat vitamino F, kuris normalizuoja riebalinių liaukų veiklą ir neleidžia plėstis poroms, skatina plaukų augimą, suteikia jiems elastingumą ir blizgesį.

Šis aliejus pasižymi ypatingomis odos minkštinimo bei drėkinimo savybėmis, tinka visų tipų odai, padeda nuraminti sudirgintą odą, malšina uždegimus, niežėjimą. Migdolų aliejus ypač rekomenduojamas išsausėjusiai ar sudirgusiai odai.  

Saldžiųjų migdolų aliejus odai:

  • Pagerina veido spalvą ir suteikia jai švytėjimą;
  • Giliai drėkina odą;
  • Ramina sudirgimą, uždegimus, niežėjimą;
  • Nutolina senėjimo procesą;
  • Maitina odą, ji tampa lygi ir minkšta. 

Argano aliejus

Argano aliejus – dar vadinamas skystuoju Maroko auksu. Marokiečiai jau seniai įvertino unikalias šio aliejaus savybes – juo puoselėja savo odą, plaukus bei nagus. Argano aliejuje gausu polinesočiųjų riebiųjų rūgščių (apie 80%), antioksidantų bei vitamino E, todėl yra nepakeičiamas stabdant odos senėjimą. 

Trumpai: kuo naudingas argano aliejus?

  • Pasižymi raminančiu poveikiu, jei oda sudirgusi, sualergizuota, išsausėjusi, pažeista spuogų.
  • Maitina, stangrina ir stimuliuoja odą, todėl aliejus padeda nuo raukšlių.
  • Argano aliejus yra puikus drėkiklis ir maitinamoji priemonė, kuri nekemša porų ir nedirgina odos.
  • Gydo randus ir strijas.
  • Saugo nuo saulės spindulių.
  • Drėkina ir maitina plaukus, suteikia jiems žvilgesio.
  • Argano aliejus puikus antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų poveikio. 

Avokadų aliejus

Avokadų aliejus turtingas vitaminų A, B1, B2, D ir E, riebiųjų rūgščių – omega 6, oleino, palmitino. Vitaminas E yra žinomas kaip stiprus antioksidantas, kovojantis su laisvaisiais radikalais ir taip padedantis nutolinti odos senėjimo požymius. Daug riebiųjų rūgščių turinčius aliejus oda itin gerai pasisavina. 

Kosmetinės aliejaus savybės odai:

  •  puikiai maitina, stangrina ir drėkina odą, suteikia jai elastingumo, glotnumo;
  •  tinka nuo raukšlių  kasdienei vokų, kaklo ar viso kūno priežiūrai;
  •  po depiliacijos, odai suminkštinti;
  •  nuostabus odos minkštintojas;
  •  į epidermį prasiskverbia daug giliau, nei kiti kosmetiniai aliejai;
  •  klinikiniai tyrimai rodo, kad turi terapinių savybių;
  •  tinka nuo odos negalavimų.

Kokosų aliejus

Dėl savo naudingųjų savybių kokosų aliejų tinka naudoti odos priežiūrai, siekiant išlaikyti odos elastingumą, vengiant strijų ar raukšlių atsiradimo.

Kokosų aliejus puikiai drėkina išsausėjusią kūno odą, atstato išsausėjusius plaukus, juos suminkština, pamaitina, grąžina jiems natūralų žvilgesį. Nerafinuotas kokoso aliejus natūraliai suteikia švelnią apsaugą nuo saulės iki 2 SPF.

Kokosų aliejus naudingas ne tik grožiui bet ir sveikatai. Jį panaudoti yra begalės būdų. 

Tyrimai nustatė, kad kokosų aliejaus vartojimas padidina kūno atsparumą ligas sukeliantiems virusams ir bakterijoms. Dar daugiau: jis gali padėti atsikratyti mielių infekcijos, grybelių ir pelėsių. Aliejus, esantis kokosuose, jūsų kūną veikia kaip antioksidantas. Manoma, jog oksidacija lemia odos senėjimą.

Nuo pat kūdikystės iki senatvės kokosų aliejus yra puikus drėkiklis odai ir plaukams. Jis turi didelį vitamino E kiekį , kuris ypatingai saugo.

2005 m. atliktas tyrimas su 125 kūdikiais parodė, jog kokosų aliejaus masažas yra saugus ir naudingas sveikatai.

Kokosų aliejus panašiai kaip odą veikia ir plaukus. Jis juos suminkština, išlygina plauko sieneles ir maitina galvos odą. Specialistai sako, kad kokosų aliejaus kaukių naudojimas prieš plaunantis plaukus padeda nuo pleiskanų kur kas geriau negu visi gydomieji šampūnai.

Jis veikia raminančiai, gydo žaizdas, kraujingas pūsles, išbėrimus. Jį naudodami per kelias dienas galime apmalšinti chroniškus odos uždegimus, tad nenuostabu, kad kokosų aliejus yra itin vertinga sudedamoji gydomųjų balzamų ir tepalų dalis.

Kokosų aliejus ypač dažnai naudojamas gaminant natūralius muilus. Tokie muilai netrenkia taukais ar aliejumi. Priešingai, jie skleidžia malonų šviežią kvapą ir minkštai putoja.

Nakvišų aliejus

Nakvišų sėklos savyje turi iki 25 % būtinų riebiųjų rūgščių, tarp kurių – linolio rūgštis (LA) ir gama-linoleno rūgštis (GLA). Šios rūgštys priklauso Omega-6 riebiosioms rūgštims. 

Nakvišų aliejuje, be kitų naudingų medžiagų, yra ir vitamino E, kuris žinomas kaip odos ir kraujagyslių elastingumo vitaminas, turintis stiprų antioksidantinį poveikį.

Nakvišų aliejus ypač naudingas odai – gerina odos medžiagų apykaitą, atjaunina, saugo odą nuo senėjimo ir žalingo aplinkos poveikio. Be to, nakvišų aliejus naudingas sergantiems dermatitu, žvyneline, slopina alergines odos reakcijas, egzeminio pobūdžio odos pakenkimus, mažina odos paraudimus ir niežulį. Rekomenduojamas sausai arba jautriai, sudirgusiai odai.

Nakvišų aliejus pripažintas, kaip veiksminga priemonė gydyti egzemą ir kitas odos problemas, iš esmės tai yra dėl alfa linoleno ir kitų riebalų rūgščių, esančių šiame aliejuje. Kai kuriais atvejais egzema išsivysto dėl organizmo sutrikimo, sintetinant maistinius riebalus į gama linoleno rūgštį.

Nakvišų aliejus atskiedžia sebumą – riebią odos išskiriamą medžiagą, dėl kurios pertekliaus kai kuriais atvejais žmonėms išsivysto aknė. Nepakeičiamos riebalų rūgštys, esančios aliejuje, gali sumažinti odos porų užsikimšimo tikimybę ir tolimesnį problemų vystymąsi. Sergant rožine, riebalų rūgštys sumažina rožinės sukeltą uždegimą.

Nakvišų aliejus saugo nagus nuo sutrūkinėjimo ir padeda juos išlaikyti sveikus. Nepakeičiamos riebalų rūgštys maitina galvos odą ir gali padėti išspręsti su plaukų augimu susijusias problemas.

Kanapių aliejus 

Kanapių sėklų aliejus labai vertingas dėl sudėtyje esančių vitaminų A, B1, B2, B3, B6, C, D, ir E, kalcio, magnio, kalio ir kitų mikroelementų. Tai vienintelis augalas, sudėtyje turintis D vitamino, būtino kalio absorbcijai. 

Kanapių aliejus itin vertinamas dėl organizmui ir odai svarbių riebiųjų rūgščių:Omega-3, Omega-6 ir Omega-9, GLA, kurios sudaro net 80% aliejaus sudėties. Tai daugiausiai riebiųjų rūgščių turintis augalinis aliejus. Be to, kanapių aliejaus sudėtyje šios rūgštys yra būtent tokiu santykiu, kuris žmogui pats tinkamiausias (3:1). Kanapių aliejuje gausu amino rūgštčių ir proteino. 

Kanapių sėklų aliejų rekomenduojame inkštiruotai, sausai, egzemos, žvynelinės kamuojamai odai prižiūrėti. Aliejus turi priešuždegiminių savybių, stangrina, maitina, lygina smulkias raukšleles. Gydo nudegims. Riebiai odai kanapių sėklų aliejus gali padėti atstatyti apsaugines odos funkcijas, drėgmės – riebalų pusiausvyrą. Aliejus gerai įsigeria, nepalieka riebumo jausmo, blizgesio. Sausą odą veiksmingai drėkina, gali pagerinti odos spalvą.